AKTUELNO

Sajam pirotske peglane kobasice, gastronomsko-turistička manifestacija, ; biće održan 27. i 28. januara u hali "Kej" u Pirotu.

Pirotska peglana kobasica, koju mnogi zbog afodizijačkih svojstava zovu i "pirotskom vijagrom", pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, još je jedan brend Pirota.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice a pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov izjavio je agenciji Beta da je prijavljeno 40 proizvodjača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvodjača sira i kačkavalja.

- Novina od prošle godine je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvodjači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče - rekao je Zlatkov, dodajući da za Sajam postoji veliko interesovanje ne samo iz mnogih gradova Srbije, nego i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić rekao je agenciji Beta da je i ove godine za Sajam vlada veliko interesovanje proizvodjača peglane kobasice.

- Na inicijativu Udruženja već treću godinu radimo mikrobiološke analize kobasica. Pre dve godine uveli smo i markice na proizvodu s ciljem da se zaštiti kvalitet i da posetioci mogu da budu sigurni da je proizvod koji kupuju kvalitetan - dodao je Savić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao je agenciji Beta da je Sajam peglane kobasice postao centralna turistička manifestacija u gradu.

- To je važno i sa aspekta turizma jer se tokom održavanja Sajma povećava broj noćenja u gradu. Očekujem da će se završetkom Koridora 10 povećati tranzitni turizam i veći broj turista u Pirotu - rekao je Vasić.

Vlasnik kafane "Boem" Dalibor Tošić rekao je da se porodično proizvodnjom peglane kobasice bave pola veka.

- Imamo radionicu u kojoj peglanu pravimo tokom cele godine. Postoji veliko interesovanje i ne možemo da proizvedemo količine koje se traže. Najveće tržište je u Beogradu a kupci su odavno prepoznali njen kvalitet - kazao je Tošić agenciji Beta.

Sajam će, prema najavama Turističke organizacije Pirota, otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

#Kobasica

#Pirot

'